Изтичането на голямо количество класифицирани документи на министерството на отбраната на САЩ се разглежда като нещо много сериозно и потенциалните рискове за националната сигурност се проучват, заявиха от администрацията на Джо Байдън, предаде ДПА.

Документите, които се появиха по-рано този месец в социални мрежи, като Twitter и Discord, съдържат американски военни тайни относно Украйна, Китай, Близкия изток и други чувствителни въпроси.

Кремъл за изтичането на US документи: Русия винаги е обвинявана за всичко

Министерството на отбраната извършва анализ, за да установи какви последици за националната сигурност може да има от всичко това, а министерството на правосъдието води разследването за евентуално извършено престъпление, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

CNN: България е изразила готовност да дари изтребители на Украйна според документи, за които се твърди, че са на Пентагона

Според американски медии в документите има информация за оръжейните доставки за Украйна и за безпокойството относно потенциалния недостиг на боеприпаси за Киев. Има и информации, касаещи подготовката на украинските сили за планираната контраофанзива.

"Ние гледаме на това много, много сериозно. Няма никаква причина тези документи да са публично достояние", каза Кърби.
Габриела Големанска/БТА