Белгия засилва мерките за сигурност по време на срещите на върха на ЕС
Белгия засилва мерките за сигурност по време на срещите на върха на ЕС / DarikNews

Белгия, в чиято столица се намират ръководните органи на ЕС, ще засили мерките за сигурност по време на срещите на върха на европейските лидери, съобщи Интерфакс.

Занапред по време на срещите държавните глави и ръководители на правителства ще влизат през определен вход в сградата на Съвета на ЕС, а останалите членове на делегациите - през друг, съобщи говорителката на белгийското външно министерство Марго Донкир. "Развитието на системите (за сигурност) досега не вървеше в крак с разширяването на ЕС и се обръщаше повече внимание на протокола, отколкото на сигурността", каза Донкир.

Външното ведомство изготви специален доклад, който предвижда разработването на "общ план за действие" за всяко събитие с участието на европейските лидери. Съгласно документа координацията между полицията, службите за сигурност и охранителните екипи на делегациите ще се повиши. Числеността на делегациите ще бъде ограничена, тъй като в момента някои лидери пристигат на срещите, придружавани от десетки сътрудници.