Белгия може да изпрати следователи в Подгорица заради „касапина от Монс”
Белгия може да изпрати следователи в Подгорица заради „касапина от Монс” / netinfo

Белгийските съдебни власти обмислят да изпратят следователи в Подгорица в хода на разследването по делото за "касапина от Монс". В черногорската столица те ще разпитат 67-годишния Смаил Туля, който бе арестуван неотдавна по подозрение за друго убийство – на съпругата му Мери Бел в Ню Йорк през 1990 година.

В Белгия с прозвището "касапина от Монс" се нарича все още неизвестното лице, убило, нарязало на парчета и изхвърлило в чували за боклук телата на пет жени през 1996 и 1997 г. в град Монс, разположен в южната част на говорещата френски език област на страната.

При разследването на нюйоркското убийство още преди години възникнали подозрения, че престъпникът там и в град Монс е едно и също лице. Смаил Туля, когото ДНК-анализи уличиха в убийството в Ню Йорк, се прехвърлил в Белгия, където живял до 1997 година под друго име. Както съобщава в днешния си брой белгийският вестник на френски език "Соар", през 1998 г., след получена информация от ФБР на САЩ полицията в Монс добавила името на Смаил Туля в списъка с лицата, проучвани като възможни автори на жестоките убийства в града. Тогава обаче разследването не дало резултат.

Решението да се изпратят следователи в Подгорица трябва да бъде взето от белгийския съдия Пиер Пилет.