/ iStock/Getty Images
От 4 май Белгия пристъпва към постепенна отмяна на ограниченията, наложени за пресичане на епидемията от COVID-19. След заседание на Съвета по национална сигурност, продължило осем часа, снощи властите съобщиха, че засега се налага запазването на строгите мерки за училищата, ресторантите и фризьорските салони, съобщава БТА.

След две седмици се предвижда отново да отворят магазините за текстил и шивашки пособия, за да могат хората да си осигурят средства за изработване на маски. Носенето на маски става задължително в обществения транспорт и препоръчително на обществени места. Властите уточниха, че не е необходимо маските да бъдат фабрично производство.

Над 2,7 млн. души са заразени с Covid-19 в световен мащаб

Предвижда се постепенно възстановяване на обичайната дейност в здравните заведения. Лекари съобщават, че много от отложените процедури, например изследвания за рак, вече стават спешни и допълнително отлагане може да повиши съпътстващите жертви на епидемията.

Ще бъде разрешено събирането на приятели на открито, стига да се спазва безопасно разстояние. От началото на карантината в страната не бе разрешено събирането на хора, които не живеят под един покрив.

От 11 май ще бъде разрешено да отворят всички останали търговски обекти, но не и ресторантите и кафенетата, нито фризьорските салони. В магазините ще бъдат прилагани мерките за допускане на ограничен брой купувачи едновременно и за спазване на разстояние помежду им.

След 18 май е възможно да се възстановят услугите, при които се предвижда близък контакт. Ще се обмисли дали да бъде допуснато отбелязването на семейни празници в домашни условия, както и да бъде позволено на повече от десет души да участват в сватби или погребения. Възможно е да бъде разрешено пътуването на по-дълги разстояния в страната.

Covid-19 в Белгия: Изписаните от болница са повече от новоприетите

Предвижда се в училище да се върнат само онези младежи, които са пред завършване на средното образование. Останалите няма да се върнат в клас до септември.

От 8 юни е възможно да бъде разрешено да отворят ресторантите, а за по-късна дата облекчението може да се приложи и за кафенетата и баровете. Дотогава се очаква решение за летните почивки, но до 31 август ще остане в сила отмяната на масови събития като концерти и фестивали.

До днес жертвите на COVID-19 в Белгия са близо 7000, като дневният брой на новите случаи трайно намалява. Властите предупредиха, че облекчаването на мерките може да бъде обратимо, ако данните за заболеваемостта се влошат.
БТА