/ Dariknews.bg, архив
През 2020 г. в германската провинция Бавария е регистриран рекорден брой на случаи на енцефалит и Лаймска болест, причинени от кърлежи, съобщи „Дойче веле”.

До края на октомври е имало 257 случая на менингоенцефалит, което е със 73 повече от същия период на 2019 г. Случаите на Лаймска болест са 5 880, докато миналата година са били 3 923, сочат данните на местните здравни власти.

Във връзка с ръста на тези показатели гражданите са призовани да се подлагат редовно на реваксинация срещу енцефалит и да избягват разходките сред храсти, ниски дървета и високи треви, където най-често кърлежите попадат върху дрехите и откритите части на тялото.

Изданието съобщава, че ваксина срещу борелиоза (Лаймска болест) няма, но ако бъде открита в ранен стадий, това инфекциозно заболяване се лекува успешно с помощта на антибиотици. Затова е важно след ухапване от кърлеж да се следи за появата на симптоми като появата на червено петно, чийто диаметър може да бъде между 1 до 10 см, припомнят здравните власти.

През последните години популацията на кърлежи в Германия се увеличи значително, като успоредно с това се разшириха и рисковите зони. Според експертите, това се дължи на промените в климата и по-специално на топлите периоди през зимата.

След необичайно топли зими количеството кърлежи в гората нараства рязко. Освен това заради пандемията от коронавирус тази година много жители на Германия прекараха летните отпуски у дома и бяха повече сред природата.
БГНЕС