Барак Обама заплаши Северна Корея с военна сила
Барак Обама заплаши Северна Корея с военна сила / снимка: Guliver/Getty Images

Американският президент Барак Обама заяви, че „САЩ няма да се поколебаят да употребят военна сила срещу КНДР, за да защитят съюзниците си”.

„САЩ имат ангажиментите по отношение безопасността на Южна Корея. Няма да се поколебаем да използваме военна сила за защита на нашите съюзници и нашия начин на живот”, заяви Обама в реч пред 28 000 американски военнослужещи, базирани в Южна Корея. Визитата на държавния глава в Сеул се осъществява на фона на реалната заплаха за провеждане на поредното ядрено изпитание от страна на Северна Корея, четвърто в историята на комунистическата държава.

Президентът на САЩ не изключва, ако изпитанието стане факт, срещу Пхенян да бъдат наложени нови санкции. Обама нарече още Северна Корея „бедна държава, чиято силно милитаризирана граница с Южна Корея отбелязва границата на свободата”.

„38-ият паралел в момента съществува повече като контраст между световете, отколкото като граница между нации”, допълни американският президент по време на визитата си в Сеул - част от азиатската му обиколка.