Барак Обама и семейството му почетоха паметта на Мартин Лутър Кинг
Барак Обама и семейството му почетоха паметта на Мартин Лутър Кинг / снимка: Reuters, архив

Президентът на САЩ Барак Обама и цялото му семейство почетоха Мартин Лутър Кинг, като присъстваха на сутрешната служба в неделя в протестантска църква във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

Обама, неговата съпруга Мишел и двете им дъщери Саша и Малия седнаха на втория ред в историческия храм "Зайън баптист чърч". Църквата отбеляза 83-ата годишнина от рождението на убития през 1968 г. в Мемфис, щата Тенеси, лидер на движението за граждански права в Съединените щати.

Денят на Мартин Лутър Кинг е официален празник в САЩ от 1986 г., като е отбелязван всеки трети понеделник на месец януари, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Руската агенция съобщи, че над хиляда души са се включили в акции в памет на историческия лидер на движението за граждански права на чернокожите в страната. Стотици хора се събраха в Ню Йорк по инициатива на религиозни лидери, правозащитници и активисти на движението "Окупирай Уолстрийт", предава БТА. Освен свещеници, думата взеха и музиканти и поети, сред които вдовицата на Джон Ленън Йоко Оно и пънк легендата Пати Смит.

От движението "Окупирай Уолстрийт" обясниха, че главната цел на възпоменателната проява е да бъде напомнено посланието на Мартин Лутър Кинг за "мир, справедливост и равенство за всички, независимо от расовата и класовата им принадлежност".

Активистите отбелязаха, че Кинг е посветил последните години от своя живот на борбата с бедността, и подчертаха, че неговото дело отново е актуално, четири десетилетия след кончината му, особено на фона на масовите протести в САЩ през последните месеци срещу социалната несправедливост.