/ Gulliver/Getty Images
С думите „стига, стига!“ американският президент Джо Байдън призова членовете на Конгреса на САЩ да забранят щурмовите оръжия, да разширят проверките на желаещите да си купят оръжие и да въведат разумни мерки за контрол на оръжията, за да вземат отношение към поредицата от масови стрелби, които разтърсиха страната, предадоха световните агенции.

В реч от Белия дом, излъчвана пряко в най-гледаното време по телевизията, Байдън попита риторично страната, слисана от неотдавнашната стрелба срещу ученици в Тексас, в болнично заведение в Оклахома, в Бъфало и Ню Йорк колко време е нужно за промяна на закона за оръжията в Америка.

За Бога, колко още касапници сме готови да приемем?“ попита Байдън.

Президентът демократ призова за поредица от мерки, на които през годините републиканците в Конгреса са се противопоставяли, включително забрана на продажбата на щурмови оръжия или, ако това не е възможно, повишаване на минималната възраст от 18 на 21 година, след навършване на която човек може да си купи оръжие. Байдън поиска също производителите на оръжия вие че да не бъдат защитени от съдебно преследване за насилие, извършено от хора, ползващи техни оръжия.

„Не можем отново да разочароваме американския народ“, каза Байдън и настоя републиканците да подкрепят законопроекти за мерки по контрол на оръжията.

САЩ, където има по-голям брой смъртни случаи от огнестрелно оръжие в сравнение с останалите богати държави, бяха разтърсени през последните седмици от широко отразени стрелби с много жертви в магазин за хранителни стоки в щата Ню Йорк, в начално училище в Тексас, където загинаха 19 деца, и медицинско заведение в Оклахома.

Законодателите обмислят мерки, които да разширят проверката на потенциалните купувачи на оръжие и прокарване на закони, които ще позволят правоприлагащите органи да отнемат оръжието на лица, страдащи от психични заболявания. Всяка нова мярка обаче, е изправена пред големи препятствия от страна на републиканците, особено в Сената, а инициативи за преминаване към забрана на щурмовите оръжия нямат достатъчна подкрепа, за да бъдат прокарани.

Въпреки политическите предизвикателства, Байдън призова Конгреса да действа.

След Колумбайн, след Сенди хук, след Чарлстън, след Орландо, след Лас Вегас, след Паркланд, нищо не беше направено, заяви Байдън, изброявайки най-големите случаи на масова стрелба през последното десетилетие. Този път това не може да се случи, заяви президентът.

Привържениците на безопасността призовават Байдън да предприеме лично по-строги мерки за ограничаване на оръжейното насилие, но Белия дом иска Конгресът да приеме закони, които ще имат по-дълготрайно действие от всяка президентска заповед.

Вечерното обръщение на Байдън целеше въпросът за оръжията да остане централен за избирателите. От началото на мандата си президентът е правил само два пъти такова обръщение – едно за пандемията от КОВИД през 2021 г. и едно след стрелбата в Тексас миналата седмица.
БТА