Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за обявяване на извънредно положение в Мисисипи заради торнадото, което връхлетя щата, и разпореди федерална помощ за местните власти. 

Най-малко 23 души загинаха при мощно торнадо и бури в Мисисипи 

Заповедта на Байдън ще упълномощи Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации да окажат помощ на властите в Мисисипи.

Федералното финансиране ще може да бъде използвано за възстановяване от бедствието, включително за временни подслони, ремонти на домове, заеми за покриване на загубата на незастраховани имоти и други.

През нощта в петък срещу събота над Мисисипи връхлетяха повече от дузина торнада, които убиха 26 души и раниха десетки други.

Торнадата преминаха от границата между Луизиана и Мисисипи до Алабама, като оставиха разрушения по пътя си, дълъг повече от 161 км. Поривите на вятъра достигнаха 35,7 м/сек. Местните власти оценяват щетите от удара.

Спасително-издирвателни екипи в неделя възобновиха работата си по разчистване на останките от разрушени и повредени домове, търговски сгради и общински служби, след като стотици хора бяха принудени да напуснат домовете си.

Междувременно националната метеорологична служба предупреди, че в неделя в някои щати също има риск от тежки метеорологични условия, включително силни ветрове, градушки и заплаха от торнада в източната част на Луизиана, южната и централна част на Мисисипи и южната и централна част на Алабама.

БГНЕС/БТА