Австрийските власти задържаха трима, свързани Ал Кайда
Австрийските власти задържаха трима, свързани Ал Кайда / снимка: БГНЕС
Австрийските власти са задържали трима души, свързани с терористичната организация Ал Кайда, заяви австрийският министър на вътрешните работи Гюнтер Платер, цитиран от Ройтерс.

По думите на Платер арестите са свързани с група, нарекла се "Гласът на халифата", която през март помести на ислямистки сайт видеопослание със заплахи срещу Германия и Австрия. Министърът обаче посочи, че няма конкретни данни за планирани нападения на австрийска територия.

Австрия не е била заплашена от атака в нито един момент, изтъкна Платер на пресконференция, без да даде повече подробности. Министърът уточни, че тримата задържани са 20-годишен мъж и 21-годишната му съпруга, както и още един 26-годишен мъж. Той посочи, че те са второ поколение имигранти от арабски страни и имат австрийски паспорти.

На видеопосланието, разпространено през март, групата настоява Виена и Берлин да изтеглят войниците си от Афганистан и заплашва с атаки. Говорител на видеозаписа заявява, че Австрия, която разчита на туризма като важно перо в приходите, ще понесе щети, ако бъде атакувана от екстремисти. Освен това той пита защо Германия би рискувала икономическите си интереси заради американския президент Джордж Буш. Записът съдържа и част от старо видеопослание на Айман аз Зауахири – човека номер две в йерархията на Ал Кайда.

Арестите в Австрия бяха извършени седмица след като властите в Германия обявиха, че са осуетили заговор на ислямски екстремисти за "мащабни бомбени нападения" срещу американски съоръжения в страната. По подозрение в съучастие в заговора в Германия бяха арестувани трима мъже.