/ iStock/Getty Images
Планинарите, които преминават през австрийските алпийски пасища, ще трябва да спазват по-строги правила, след като крава намушка и уби туристка, предават ДПА и Ройтерс.
 
"Ако не следват новия правилник, срещу тях ще бъдат предприети юридически мерки", заяви австрийският канцлер Себастиан Курц по време на пресконференция във Виена.

Решено: Кравите в Швейцария остават без рога

Местните фермери се надигнаха, след като миналия месец съд в Инсбрук се произнесе срещу стопанин на животни, чието стадо излязло извън огражденията. Подразнени от кучето на немска туристка, кравите се спуснали срещу нея, а една от тях я намушкала фатално. Случката се разиграла през 2014 година.
 
"Ние не желаем планинските пасища да бъдат изцяло оградени. Поради тази причина сме длъжни да информираме туристите за по-отговорно поведение в тези райони, където има диви и селскостопански животни", заяви министърката на устойчивото развитие и туризма Елизабет Кьостингер.

Жители на родопско село пропищяха от стада гръцки крави

Австрия крава
iStock/Getty Images

Правилата за поведение, които ще бъдат въведени през април, указват как да се придвижват планинарите, които са в компанията на своите домашни любимци.
 
Понякога майките крави отчаяно защитават своите телета срещу кучетата. Стопаните на домашните любимци трябва да ги водят на поводи и да ги освобождават от тях, когато биват нападнати.

Напоиха с хеликоптер крави в Швейцарските Алпи (СНИМКИ)
 
Ще бъде променен и гражданско-процесуалният кодекс, така че при инциденти да не бъдат държани отговорни само собствениците на селскостопанските животни, а също и туристите, ако не съблюдават правилата.

Вижте също:

Гушкането на крави може да се превърне в следващата модна терапия (СНИМКИ)

Фермер развъжда крави с размер на кучета (СНИМКА)

Смели индийски крави прогониха лъвoве (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА