/ IStock
На предавана по телевизията пресконференция на австрийското правителство федералният канцлер Себастиан Курц, вицеканцлерът Вернер Коглер, министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер, министърът на вътрешните работи Карл Нехамер и министърът на финансите Гернот Блюмел обявиха новите мерки за борба с коронавируса в страната и разясниха на обществеността причините за плавното излизане от локдауна при непрекъснато наблюдение на броя на новозаразените и натовареността на болничните заведения. Апелът към обществеността е за строго спазване на предписанията и ограничаване на контактите.

Най-главното от новите правила, които влизат в сила от 7 декември: В сила влиза така нареченият "лек локдаун" който австрийците познават от началото на ноември.

Забранява се излизането от домовете от 20 до 6 ч. с изключение на онези, които отиват на работа
, оказват помощ на други хора или имат нужда да се разтъпчат на чист въздух. През деня е разрешено да се срещат до шест възрастни и шест деца. По време на коледните празници ще бъде разрешено събирането на десет души, независимо от колко домакинства са те. Учениците от началното училище и прогимназията, както и децата от детските градини, се връщат в учебните заведения. Гимназистите и студентите остават на дистанционно обучение. Изключение правят зрелостниците, които се връщат в училище, за да се готвят за матурата.

Отварят врати и търговските заведения при строго спазване на броя на посетителите, за да се предотврати предаване на заразата. За всеки клиент трябва да се осигурят 10 квадратни метра, в търговските центрове се пресмята само квадратурата на магазините.

Отварят врати музеите и библиотеките при задължително носене на маски и осигуряване на 10 квадратни метра на посетител.

Всички салони за услуги, включително и изискващите близък телесен контакт - фризьори, масажисти, маникюристи - могат да приемат клиенти, осигурявайки за всеки задължителните 10 квадратни метра.

Заведенията за хранене остават затворени, до 19 ч. е възможно да се продава храна за консумация по домовете. Забранено е заедно с храната да се продават алкохолни напитки. Доставката на храната по домовете няма вечерно ограничение.

На 7 януари заведенията вероятно ще бъдат отворени, това ще зависи от броя на новозаразените. Затворени остават баровете и нощните заведения. До 7 януари остават затворени и всички хотели, пансиони и къщи за гости.

Забранени остават всички културни и спортни събития, както и празнуването на сватби и рожденни дни. Разрешени са репетициите и представленията без публика. На 7 януари ще отворят врати театри, концертни зали и кина, при положение че броят на заразените го позволи.

Навсякъде, където е възможно, служителите трябва да работят от дома си. В офисите между работните места трябва да се поставят предпазни стени, а където това е невъзмоожно - и да се осигури разстояние от един метър. В старческите домове и домовете за болни хора всяка седмица ще се правят тестове за коронавирус. Посетителите и новопостъпилите трябва да представят отрицателен тест.

Забраняват се всякакви отборни видове спорт , спортните съоръжения на закрито са затворени за любители. Спортните съоръжения на открито ще отворят на 24 декември. Оттогава ще заработят и ски лифтовете.

Затворени остават фитнесите, къпалните и други съоръжения.

На 24 декември ще отворят зоопарковете на открито.

Елитните спортисти е треньорите им имат право да упражняват своята спортна дисциплина, както и да се явяват на състезания.

Променя се и режимът за влизане в Австрия: до 10 януари ще се степенува актуалната опасност от заразяване въз основа на броя на новите случаи в другите държави и ще се определя степента на опасност за конкретната страна. Всички райони със стойност над 100 новозаразени на 100 000 души ще се категоризират като рискови. Хората, които влизат в Австрия от рисков район, ще се подлагат на 10-дневна карантина. След 5 дни може да се направи Пи Си Ар тест и при негативен резултат карантината да бъде прекратена.

Правителството предвижда финансова подкрепа. Браншовете, засегнати от мерките, ще получат като компенсация 50 процента от оборота, реализиран миналата година, а след 31 декември догодина ще им бъдат възстановени т. нар. твърди разходи.
БТА