ЕС Украйна
ЕС Украйна / iStock/Getty Images
Австрия никога няма да се съгласи членството на Украйна в Европейския съюз да бъде в ущърб на Западните Балкани, заяви в интервю за агенция АПА председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка .

Австрийският канцлер Карл Нехамер "недвусмислено" каза, че няма да има „бърза писта“ към Европейския съюз за Украйна, подчерта Соботка.

Председателят на австрийския парламент призова за по-интензивен подход към процеса на сближаване на страните от Западните Балкани до Европейския съюз.

„За нас е изключително важно не само да предложим на страните от Западните Балкани перспектива за пълноправно членство в ЕС, но и да им покажем пътя към Европейския съюз“, каза политикът от управляващата Народна партия.

Украйна очаква да получи статут на кандидат за ЕС на 24 юни

Соботка защити и австрийския нон-пейпър, според който на държавите от Западните Балкани ще бъде предложено сближаване с Европейския съюз в определени области, което се разбираше като отхвърляне на перспективата за пълноправно членство.

„Мисля, че това би било добро решение за страните от Западните Балкани. Пълноправното членство няма да бъде изключено“, каза Соботка за неофициалния документ, съставен от австрийския външен министър Александър Шаленберг и министъра на ЕС Каролине Едщадлер.

Соботка се опита да разсее опасенията, свързани с австрийското предложение. "Вярвам, че балканските държави могат да се справят с това много добре", каза той. Пълноправното членство в ЕС в никакъв случай няма да бъде изключено в резултат на обсъждания модел, напротив. "Процесът се контролира от страните, които искат да се присъединят. Ако изпълнят всички тези условия, тогава да, те са вътре", каза Соботка. Същевременно той разкритикува настоящия процес на присъединяване с 35 глави, в който се водят "безкрайни преговори, без да се показва перспектива".

Зеленски: Украйна не трябва да бъде оставяна в "сивата зона" на ЕС

Подобен подход би предотвратил повторение на грешки, както в случая с Румъния и България, за които въпросът за върховенството на закона беше решен едва след пълноправното им членство.

„Не искаме това да се случва отново“, каза Соботка.

Той посочи Сърбия, която вече води преговори с Европейския съюз и която, според него, е напреднала много повече в главата за икономическа интеграция в ЕС, отколкото в областта на върховенството на закона.

„Австрийският нон-пейпер дава възможност за правно осигуряване на икономическата интеграция преди да изпълни условията на върховенството на закона“, каза Соботка.

„Нуждаем се от междинна стъпка, която да позволи на някои държави да останат на правилния път“, заключи Соботка.

Според австрийското предложение би трябвало да е възможно "икономическата интеграция" да бъде официално и правно гарантирана още преди да са изпълнени изискванията на ЕС за върховенство на закона. Затова "неофициалният документ" е "по-скоро насърчение", също и за съществуващите държави членки, да не блокират държавите по пътя им към ЕС.

Той разкритикува и българската блокада за начало на преговорите с ЕС със Северна Македония и добави, че прилагането на австрийския нон-пейпър ще предотврати подобни блокади.
БГНЕС