Австралийският премиер свика парламентарни избори на 24 ноември
Австралийският премиер свика парламентарни избори на 24 ноември / netinfo

Австралийският премиер Джон Хауард съобщи, че парламентарните избори ще се състоят на 24 ноември. С тях ще бъде решена съдбата на неговото управление, продължило 11 години, както и въпросът дали Австралия ще започне да изтегля военния си контингент в Ирак, предаде Асошиейтед прес.

На Хауард, втория в историята на Австралия най-дълго управлявал лидер, му предстои тежка битка да спечели пети мандат срещу лидера на опозиционната Лейбъристка партия Кевин Ръд. Този бивш дипломат, който говори китайски, от месеци изпреварва по популярност консерватора Хауард в социологическите анкети.

Малко преди да свика пресконференцията, на която обяви датата на изборите, Хауард посети генерал-губернатора Майкъл Джефри в официалната му резиденция в Канбера, за да поиска държавният глава да разпусне парламента.

С обявяването на датата на изборите на практика беше дадено и началото на предизборната кампания, чиито основни теми на фона на икономическия бум в Австралия ще бъдат социалната политика и глобалното затопляне, както и въпросът за изтеглянето на войските от Ирак.

Независимо дали ще загуби или не, това ще са последните избори за Джон Хауард, който обеща на своята партия, ако спечели, да се оттегли през следващия мандат в полза на отдавна определения от него приемник, министъра на държавното съкровище Питър Костело.