Аштън отложи визитата си в Киев, Лавров и Кери обсъждат украинската криза
Аштън отложи визитата си в Киев, Лавров и Кери обсъждат украинската криза / снимки, архив: БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън отложи посещението си в Украйна, предвидено за днес, заради срещи в Брюксел и Париж, които ще бъдат посветени на кризата в бившата съветска република, предаде Франс прес, като се позова на нейната говорителка Мая Кочиянчич.

Аштън ще участва в заседание на Европейската комисия, на което трябва да бъде обявено предоставянето на помощ на Украйна. След това тя ще отпътува за Париж, където в кулоарите на отдавна планирана конференция за Ливан ще обсъди украинската криза с няколко международни партньори.

За момента не е обявена нова дата за посещението на Аштън в Киев.

Аштън отложи визитата си в Киев Лавров и Кери обсъждат украинската криза
netinfo
Руският министър на външните работи Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери, които ще участват в конференцията във френската столица, ще обсъдят украинската криза в кулоарите на форума, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на руското външно министерство, пише БТА.

Вчера руският първи дипломат се срещна в върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън. Лавров призова, че споразумението от 21 февруари трябва да е основата за стабилизиране на ситуацията в Украйна.

Първият дипломат на Москва, цитиран от пресцентъра на руското външно министерство, е подчертал, че е необходимо нормализирането на обстановката в бившата съветска република да се опира на основните принципи на споразумението между тогавашния президент Виктор Янукович и прозападната опозиция с посредничеството на външни министри от ЕС и руския омбудсман Владимир Лукин.

Той споменал конкретно провеждането на конституционна реформа, взимаща предвид в пълна степен интересите на всички украински региони без изключение, създаването на правителство на националното единство и разоръжаването на незаконните формирования и извеждането им от улиците.

Ден след постигането на споразумението, властта в Украйна бе поета от прозападната опозиция и Янукович напусна Киев - събития, които бяха изтълкувани от Русия като държавен преврат.