/ iStock/Getty Images
Един от най-влиятелните католически архиепископи в Германия подаде оставка, като посочи като мотив провала на църквата в отговора й на случаите на сексуални посегателства, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

67-годишният кардинал Райнхард Маркс, архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, публикува онлайн части от писмото си до папа Франциск, в което обявява своето оттегляне. Той пише, че иска да поеме част от отговорността за "катастрофата със сексуалните злоупотреби, извършени от служители на Църквата през последните десетилетия".

Педофилска мрежа в Мюнстер: Извършвани са били невъобразими издевателства

Според Маркс, който ръководеше конференцията на германските епископи от 2014 до 2020 г., разследването е показало, че е имало "много лични и административни грешки, но също така и институционни или системни провали". Католическата църква е достигнала "мъртва точка", предупреди той.

Неотдавнашните дискусии показаха, "че някои в църквата не искат да приемат тази отговорност и вината на институцията и се противопоставят на всеки диалог за реформа и обновление, свързани с кризата", подчертава кардиналът в жлъчното си писмо.

Арестуваха 11 души за педофилия в Германия

През 2018 г. поръчан от църквата доклад установи, че в интервала между 1946 и 2014 г. нейни служители в Германия са подложили на сексуални посегатества най-малко 3677 души. Над половината жертви са били на 13 години или по-малки по време на престъпленията, а близо една трета от тях са били малолетни момчета, помагащи на свещениците.

По-рано тази година друг доклад за сексуалните злоупотреби в диоцеза на Кьолн посочи множество случаи на сексуални посегателства от страна на свещеници. Архиепископът на Хамбург - бивш служител на Църквата в Кьолн, който беше обвинен в доклада - подаде оставка и получи "почивка" с неуточнена продължителност, отбелязва АП.
БТА