Властите в САЩ вече стигнаха до много от щурмувалите Капитолия привърженици на Тръмп
Властите в САЩ вече стигнаха до много от щурмувалите Капитолия привърженици на Тръмп / БТА
Американските федерални власти арестуваха две жени по обвинения, свързани с щурма на Капитолия на 6 януари, като едната от тях изрази намерението си да застреля председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси при атаката, пише Washington Post.

ФБР получи видео на 12 януари как Даун Банкрофт и Даяна Сантос-Смит напускат сградата на конгреса. След като получиха информация от ФБР, служителите на реда успяха да идентифицират и задържат жените.
 

„Нахлухме в Капитолия ... Влязохме вътре, свършихме си работата ... Търсихме Нанси (Пелоси), за да стрелям по ш...та й глава, но не я намерих“, казва Банкрофт във видео, което тя изпратила до децата си, според информацията на ФБР.

Жените, които, според ФБР, първоначално са излъгали властите за участието си в нападението, са изправени пред три федерални обвинения. Включително обвинения за умишлено влизане в сграда с ограничен достъп без законови правомощия и възпрепятстване на правителствените дейности чрез хулиганство или обществено безредие.

На 6 януари поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия след митинг във Вашингтон и заседанието на Конгреса беше прекъснато за няколко часа. В резултат на безредиците бяха убити демонстрант и полицай, а още трима починаха от при насилието.

След като правоприлагащите органи отстраниха нахлулите от сградата на Конгреса, двете камари потвърдиха победата на демократа Джо Байдън на президентските избори. Камарата на представителите на Конгреса задейства процедурата по импийчмънт на бившия президент Тръмп заради подбуждане към бунт.

Превод и редакция: DarikNews