Арестуваха 14-годишно момче за участие в терористичен заговор в Австралия
Арестуваха 14-годишно момче за участие в терористичен заговор в Австралия / ThinkStock/Getty Images

Четиринайсетгодишно момче е арестувано в Блекбърн, Северозападна Англия, по подозрения, че е замесено в "извършването, подготовката и подстрекателството" към
терористични акции в Австралия. Това съобщи полицията в Манчестър в комюнике, цитиран от Франс прес.

Малолетният е бил арестуван в събота, когато австралийската полиция съобщи, че е задържала петима души, двама от които са заподозрени, че замисляли "терористични акции" в Мелбърн, по-конкретно по време на общонационална възпоменателна церемония на 25 април.

Главен комисар Тони Моул от британската полиция, работещ по случая с 14-годишното момче, заяви, че са прехванати "разговори между едно лице в Североизточна (Англия) и човек от Австралия, представляващи твърде вероятна терористична заплаха".

Непълнолетният бил арестуван според полицията още на 2 април, но тогава не били открити никакви доказателства, че се готви скорошно нападение във Великобритания.

След арестите в Австралия местната полиция заяви, че задържаните тинейджъри, вдъхновени от джихадистката групировка "Ислямска държава", са планирали голяма терористична атака, с която да отбележат стогодишнината от дебаркирането на австралийските и новозеландските армейски части (наречени Анзак) при Галиполи на 25 април 1915 г. през Първата световна война.

За всеки случай всички сили за сигурност са призовани да бъдат двойно по-бдителни по време на демонстрациите по случай годишнината, за да се гарантира сигурността на зрителите, обяви Нийл Басу, отговорник по сигурността в метрото на Лондон.

Източник: БТА