/ iStock/Getty Images
Френската и белгийската полиция арестуваха двама заподозрени във връзка със смъртоносния обир на благородни метали на стойност 14 милиона евро в Амстердам по-рано тази година.

Служителите на реда са задържали 44-годишен мъж в Париж и 20-годишна жена в дома ѝ в Гансхорен, северно от Брюксел, при двудневна операция в понеделник и вторник.

Един заподозрян за грабеж беше убит, а други шестима заподозрени бяха арестувани при наподобяващо филм преследване с коли на висока скорост и престрелка, които се разиграха след обира на 16 млн. долара в северната част на Амстердам на 19 май.

Мъжът и жената, арестувани тази седмица, са "заподозрени в обир с насилие на компания за търговия с благородни метали", който е включвал "изключително насилие", се казва в изявление на базираната в Хага Евроюст.

Били са претърсени и магазин в Париж и домовете на двамата заподозрени, като полицията е иззела вещи, включително автомобили и цифрови носители, се казва в отделно изявление на холандската прокуратура.

Сега Нидерландия ще поиска от Белгия и Франция да предадат двамата заподозрени за евентуален съдебен процес, а прокурорите заявиха, че може да последват още арести.

Грабежът смая Нидерландия, като маскираните с качулки грабители използваха автоматични оръжия, за да открият огън по бронирания микробус посред бял ден, когато той беше паркиран пред търговското дружество.

След това грабителите размениха огън с полицията по време на преследване с коли по пътища и през ливада в живописния град Брук във Ватерланд, по време на което един заподозрян е убит, а други шестима са заловени.

"След обира заподозрените избягаха с благородни метали на приблизителна стойност около 14 млн. евро, по-голямата част от които вече са възстановени", заяви Евроюст.

Убитият мъж по-късно беше посочен като 47-годишен френски гражданин, а останалите шестима заподозрени, всички от Франция и Белгия, остават в ареста и следващото им явяване пред съда е на 15 ноември, съобщиха от прокуратурата.
БГНЕС