Apple отрича да е давала на ФБР данни на собственици на Айфон и Айпад устройства
Apple отрича да е давала на ФБР данни на собственици на Айфон и Айпад устройства / Reuters, архив

Компанията Епъл отрече да е давала на Федералното бюро за разследване /ФБР/ на САЩ личните данни на собствениците на милиони Айфон и Айпад устройства, както твърди хакерската група Antisec, съобщи ДПА.

"ФБР не е искала такава информация от Епъл, нито ние сме я предоставяли на ФБР или друга организация", заяви пред "Уолстрийт джърнъл" говорителката на Епъл Натали Керис, цитирана от БТА.

Хакерската група обяви вчера, че разполага с файл на ФБР, съдържащ списък на собствениците на милиони Айфони и Айпадове. Antisec публикува онлайн съкратен вариант на файла, който според нея съдържа списък на серийните номера и собствениците на 1 милион от устройствата на Епъл. Хакерите казаха, че са орязали пълните лични имена, адресите и номерата на мобилните телефони от тази публикувана версия.

Antisec зададе въпроса как ФБР се е добрало законно до такава информация. До февруари бе възможно някои приложения да събират подобна информация от устройства и да я трупат на централно място, но оттогава Епъл наложи забрана върху приложения, които събират серийни номера, припомня ДПА.

Antisec заяви, че публикува обобщения файл, за да подкрепи твърденията си. Пълният файл, който групата хакнала през март от преносимия компютър на агент на ФБР в Ню Йорк, бил много по-обемист и съдържал списък на 12 милиона устройства.

ФБР отхвърли твърденията на хакерската група, като увери, че няма сведение за хакнат лаптоп на негов агент и че никога не е искало, нито е получавало подобна информация.