/ / Gulliver/Getty Images
Части от прочута римска мозайка, откраднати и по-късно продадени на американски университет, ще бъдат върнати в Турция, съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на лондонския "Таймс".

Основната част от мозайката, която се намира в Турция, изобразява момиче с развети от вятъра коси. Тя е изложена в музея на мозайките Зевгма в турския град Газиантеп и се е превърнала в неофициален символ на града.

Фрагментите, които се намират в САЩ, са били продадени от нюйоркския антиквар Питър Маркс на университета Боулинг Грийн в Охайо за 35 000 долара през 1965 г. и са били изложени там през 2012 г. Голяма част от документите около продажбата вече са изгубени.

През 2013 г. обаче университетът е наел двама независими археолози, които да установят произхода на фрагментите. Те са заключили, че мозайките принадлежат към същото произведение, към което принадлежи и главата на момиче в Газиантеп.

Университетът е подписал споразумение с турското министерство на културата през май, по силата на което фрагментите от Охайо ще бъдат върнати и се очаква да пристигнат в Газиантеп в понеделник. В замяна университетът Боулинг Грийн ще получи висококачествена реплика на фрагментите.
БТА