Американски кораб стреля по египетски търговци в Суецкия канал
Американски кораб стреля по египетски търговци в Суецкия канал / netinfo
Американски кораб стреля по моторница в Суецкия канал. Загина един египтянин, двама бяха ранени, съобщиха осведомителните агенции.

Американският "Глобал пейтриът" открил стрелба по моторница с трима египтяни, които не се вслушали в предупреждението му да не го доближават. Според египетските сили за сигурност и очевидци египтяните карали стоки, които продавали на корабите, минаващи през канала.

Рибари и търговци с малки моторници редовно плават из канала, опитвайки се да продават на минаващите кораби цигари и други стоки, местно производство, отбелязва Асошиейтед прес.

От кораба стреляли по моторницата с трасиращи куршуми. Един от египтяните бил убит, другите двама - ранени.

Според Ройтерс и Франс прес стрелбата е открита от боен кораб на САЩ, който чакал разрешение да мине през Суецкия канал на път от Червено за Средиземно море. Според Асошиейтед прес става дума за товарен кораб на САЩ, който идвал от Дубай и превозвал стара военна техника.

През Суецкия канал минава около 7,5 процента от световната търговия по море. Каналът е важен източник на валута за Египет. В най-тясната си част Суец е широк 120 метра и е разделен на две ленти от по 60-метра ширина, уточнява БТА.