Американска помощ е подхранвала корупция в Египет
Американска помощ е подхранвала корупция в Египет / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокурори проверяват бизнес сделки на лица от вътрешния кръг на бившия египетски президент Хосни Мубарак, в основата на които стояла американска кампания за насърчаване на приватизацията, пише в. "Вашингтон пост".

Преди 20 години американското правителство създало в Египет изследователски институт с дарение от 10 милиона долара от Агенцията за международно развитие на САЩ. Новосъздаденият Египетски център за икономически изследвания събрал водещи представители на бизнеса, като главната роля в групата имал синът на Мубарак Гамал. С течение на времето членовете на този тесен кръг се издигнали до висши постове в управляващата партия и правителството, отбелязва изданието.

Сега Гамал Мубарак и четирима от членовете на този институт са в ареста по обвинения в прахосване на държавни средства. Някои членове на изследователския център избягаха от Египет след избухването на въстанието, свалило от власт режима на Мубарак. По оценка на експерти активите, разпродадени от Египет след 1991 година, са за едва 10 милиарда долара, с 90 милиарда долара по-малко от определената им стойност.

Приватизационната сага е предупреждение за силата и рисковете на американската чуждестранна помощ, особено почти осемте милиарда долара, предоставени от САЩ на Египет от 90-те години с цел да се насърчат икономическите реформи в северноафриканската страна, изтъква вестникът.

Осъществяваната с американска подкрепа приватизация в Египет припомня въпросите, поставяни от критиците за прозрачността и ефективността на възлизащата на над 70 милиарда долара военна и икономическа помощ на САЩ за Египет през последните шейсет години. Никоя друга държава не е получавала такава голяма помощ от САЩ освен Израел, посочва изданието.

Американски служители не са повдигали публично въпроси за финансирането на ЕЦИИ, но оповестени от уебсайта "Уикилийкс" поверителни дипломатически документи, цитирани от "Вашингтон пост", разкриват, че те са изразявали опасения, че приватизационните дейности биха могли да доведат до корупция на високо ниво в Египет.

Представители на Агенцията за международно развитие на САЩ отказаха да обсъждат помощта, предоставяна на ЕЦИИ, приватизационните дейности или впечатленията, споделяни в поверителни документи. Агенцията заяви, че взема мерки, които да гарантират, че отпусканите на египетския изследователски институт средства се използват както трябва, отбелязва вестникът. (БТА)