Американец от косовски произход планирал атентати във Флорида
Американец от косовски произход планирал атентати във Флорида / снимка: Reuters, архив

Американец от косовски произход беше обвинен в опит за извършване на атентати срещу дискотеки, фирма и контролен център на полицията в област Тампа, щата Флорида, съобщи министерството на правосъдието.

25-годишният Сами Осмакак бил арестуван в събота вечерта и срещу него са повдигнати обвинения в опит за използване на оръжие за масово унищожение (експлозиви). Той трябва да се яви днес пред федерален съд. Ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на доживотен затвор и глоба от 250 000 долара, се казва в комюнике на полицията.

Според заведения иск от министерството на правосъдието Сами Осмакак, който от няколко месеца бил следен, се опитвал да купи автомат Калашников, картечници, пълнители с голям капацитет, гранати и колан с експлозиви, „създаден на убива”.

Освен това той се опитвал да се сдобие от таен източник, който го свързал с агент на ФБР под прикритие, с бомби, които планирал да сложи в три различни коли и да ги взриви от разстояние. На 1 януари срещу него били повдигнати обвинения, след като той разкрил плана си за атака на агент на ФБР. Според плана Осмакак трябвало да паркира кола със заложена в нея бомба и да я взриви от разстояние. След това той щял да сложи колана с експлозиви и да отиде „някъде, където има много хора” и да вземе заложници, отбелязва БГНЕС.

Той казал, че след тази операция щели да го намерят на пет милиона парчета. „Всички ще умрем, така че защо да не стане по ислямисткия начин”, казал Осмакак при разпита на 1 януари. Той бил арестуван на 7 януари, след като се сдобил с огнестрелно оръжие и експлозиви. Малко преди това записал видео, в което изразява намеренията си.