/ iStock/Getty Images
Една голяма част от американците нямат доверие в медиите, а още повече са тези, които не вярват на правителството и на политическата класа, според проучване, публикувано в понеделник, съобщава АФП.

Според социологическия сондаж  на анализаторската компания „Pew Research Center“, 61 % от анкетираните смятат, че пресата доброволно игнорира важни случаи, докато 69 % смятат, че федералното правителство умишлено прикрива важна информация от обществеността.

Близо две трети от анкетираните заявяват, че е трудно да се разграничи истината от лъжата в изявленията на политиците и те са поравно, когато става въпрос за разпространената в социалните мрежи информация.

Все повече агенции имат екипи за борба с фалшивите новини

"Американците вярват, че липсата на доверие затруднява решаването на неотложните проблеми, произтича от кризата на политическата култура и разделя съседите", коментира Ли Рейни, ръководител на социологическите интернет проучванията и технологии в „Pew Research Center“.
 

iStock/Getty Images



Една от причините за липсата на доверие в правителството е самият президент Доналд Тръмп за 14 % от анкетираните. Милиардерът -републиканец, според една база данни за верифициране на информацията, изрича повече от 10 000 фалшиви твърдения, а той от своя страна, редовно обвинява големите медии, че разпространяват "фалшиви новини" за него. Само според 10 % от анкетираните са виновни медиите.

Мария Габриел: Ролята на европейските регулатори е ключова в борбата с дезинформацията

Ситуацията обаче не е безнадеждна: 84 % от анкетираните смятат, че доверието в правителството може да се подобри, а 86 % смятат, че доверието между гражданите може да бъде възстановено.

"Те имат идеи за решение", казва Рейни, "ще се задушат партизанските политики, за да се преориентира пресата, като се създадат обществени проекти, където хората могат да работят рамо до рамо."
 
 
БГНЕС