Афроамериканци освиркаха Мит Ромни
Афроамериканци освиркаха Мит Ромни / снимка: Reuters

Републиканският претендент за президентския пост в САЩ Мит Ромни претърпя внушително фиаско. Той бе освиркан в Тексас, докато говореше пред Националната асоциация за съдействие на напредъка на цветнокожите, защото разкритикува инициативите на сегашния държавен глава Барак Обама, съобщи ИТАР-ТАСС.

Зрителите отначало посрещнаха Ромни добронамерено, на няколко пъти в залата избухваха ръкопляскания. Нагласата им обаче се промени, щом политикът увери, че ако спечели ноемврийските избори, ще отмени проекта на Обама за реформа в здравеопазването. "Смятам да сложа край на скъпоструващите и безсмислени програми. Включително плана на Обама", заяви той. Тогава бе прекъснат за пръв път. После Ромни каза, че днешният президент не е успял и няма да успее да увеличи работните места. И отново предизвика негативна реакция в аудиторията, предава БТА.

"Ако стана президент, работните места ще бъдат за мен въпрос номер едно. Нямам никакви тайни планове. Ако искате президент, който да подобри живота на афроамериканската бощност, ето го пред вас", завърши Ромни.

Републиканският кандидат би трябвало да си дава сметка пред кого говори, тъй като асоциацията винаги е подкрепяла Обама; освен това, според анкетите подкрепят го и 90 на сто от цялото чернокожо население. Освиркването в сряда не е първият подобен случай за Ромни - преди няколко седмици вече имаше подобен инцидент по време на негово слово пред латиноамериканската общност в САЩ.