Адвокат: Путин стои зад убийството на Литвиненко
Адвокат: Путин стои зад убийството на Литвиненко / снимка: БГНЕС, архив

Вдовицата на Александър Литвиненко Марина и нейният адвокат Бен Емерсън обвиниха руският президент Владимир Путин, че стои зад отравянето с радоактивен полоний през 2006 г. в Лондон на бившия агент на руската Федерална служба за сигурност, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Владимир Путин е обвинен за това убийство на базата на солидни и преки доказателства", каза Бен Емерсън, адвокатът на Марина Литвиненко и на нейния син Анатолий.

После той нарече Путин авторитарен управник, който нищо не струва, но който се самовъзвеличава и страда от морални отклонения.

Путин удостои с държавни отличия заподозрян за убийството на Литвиненко и лидера на Чечения

Адвокатът припомни, че Путин е наградил един от предполагаемите убийци на Литвиненко - Андрей Луговой и нарече това груб опит за сплашване на публичното разследване, което се води във Великобритания относно смъртта на Литвиненко.

След края на поредното заседание вдовицата на Литвиненко каза, че вярва, че истината най-накрая е била разкрита и че убийците и техните поръчители най-накрая са били демаскирани.

"Съпругът ми беше убит от агенти на руската държава и това престъпление може да се нарече първи акт на ядрен тероризъм по улиците на Лондон. Това нямаше да се случи, ако Путин не беше в течение и не беше дал своето съгласие", каза Марина Литвиненко.

Бизнесменът Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой, бивш таен агент, станал руски депутат от националистическа партия, са заподозрени от британската полиция, че са отровили Литвиненко в голям лондонски хотел на 1 ноември 2006. След като пил чай с двамата, Литвиненко, е започнал да се чувства зле. Той почина три седмици по-късно от отравяне с радиоактивен полоний 210. Тази субстанция е изключително токсична и почти неоткриваема.

Русия отказва да екстрадира предполагаемите виновници, които отричат да са извършили престъплението.