Путин удостои с държавни отличия заподозрян за убийството на Литвиненко и лидера на Чечения
Путин удостои с държавни отличия заподозрян за убийството на Литвиненко и лидера на Чечения / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин удостои с медал "За заслуги към Отечеството" Андрей Луговой, основния заподозрян за отравянето с полоний в Лондон на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, предаде Франс прес.

Луговой, който също е бивш агент на тайните служби, а сега е депутат от националистическата Либерално-демократическа партия на Русия, е включен в списъка на удостоени с награди от президента, въпреки че британските власти продължават да го
издирват за убийството на Литвиненко, починал в болница на 23 ноември 2006 г. след триседмична агония. Ог смъртното си легло Литвиненко обвини в писмо руския президент Владимир Путин, че е поръчал убийството му - нещо, което Москва винаги е отричала.

Андрей Луговой е награден за "приноса си към развитието на руската парламентарна система и активната си роля в законодателния живот", се казва в изявление на Кремъл.

Сред другите наградени лица е чеченският лидер Рамзан Кадиров, удостоен с Почетен орден за "дългите му години добросъвестна работа и заслуги към държавата". Вчера Кадиров похвали чеченеца Заур Дадаев, който е заподозрян за убийството на опозиционера Борис Немцов. Кадиров заяви, че Дадаев е "дълбоко вярващ човек", който се е посветил на Русия, но бил оскърбен от изказвания на Немцов по повод нападението срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", който публикува карикатури на пророка Мохамед, отбелязва Асошиейтед прес.

Представители на руската опозиция обвиниха правителството за убийството на Немцов, но според следствието ислямисткият екстремизъм е възможен мотив за убийството.

Източник: БТА