65 полицаи са били ранени по време на нощните протести в Берлин срещу израелските бомбардировки на ивицата Газа, съобщиха германските власти, когато демонстрантите не се подчиниха на забраните за подобни събирания, предаде АФП.

Полицаите са били "ранени от камъни и запалителна течност", съобщи берлинската полиция в социалната медийна платформа „X“.

БГНЕС

Говорителка на полицията заяви, че 174 души са били арестувани, включително 65, срещу които ще се водят разследвания.

Събирането е започнало късно на 18 октомври в Нойкоелн, квартал с голяма арабска общност.

БГНЕС

Вестник "Билд" съобщи, че в Telegram е бил отправен призив към "мъжете" да "превърнат Нойкоелн в Газа". Изгорете всичко".

Когато полицията наредила на протестиращите да се разпръснат, по улиците били поставени "кофи за боклук и препятствия", а по тях били хвърляни "камъни и пиротехнически изделия", което накарало полицията да отговори с водно оръдие, съобщиха властите.

БГНЕС

Откакто Израел започна безмилостните си бомбардировки над Газа в отговор на смъртоносната атака на Хамас на 7 октомври, в големите германски градове избухнаха пропалестински протести въпреки широко разпространените забрани.

Броят на антисемитските инциденти също нарасна, като синагога в Берлин беше ударена от коктейл "Молотов".

Германският канцлер Олаф Шолц призова властите да предотвратят демонстрации, които могат да прераснат в антисемитски подстрекателства.

Събитията, на които "се крещят антисемитски лозунги, на които се възхвалява смъртта на други човешки същества", трябва да бъдат забранени, заяви Шолц.
БГНЕС