Джузепе Конте
Джузепе Конте / БГНЕС
Шест страни от Европейския съюз са се съгласили да приемат 147 мигранти, блокирани до италианския остров Лампедуза на испанския спасителен кораб "Проактива Оупън армс", обяви днес италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

"Франция, Германия, Румъния, Португалия, Испания и Люксембург ще протегнат ръка в знак на готовност да приемат мигрантите", написа Конте в отворено писмо във Фейсбук, адресирано до вътрешния министър от крайната десница Матео Салвини.

Италиански съд разреши на мигранти да влязат в териториалните води на странатаДве седмици след спасяването на мигрантите от несигурните лодки на трафикантите, корабът "Проактива Оупън армс" пусна котва близо до италианския остров Лампедуза.

В ситуация, в която популистката му коалиция е пред разпадане, Конте предупреди Салвини, че противодействието му срещу слизането на мигранти на италианския бряг е "нелоялно сътрудничество, което, откровено казано, не мога да приема". Крайнодясната партия "Лига" на Салвини внесе вот на недоверие срещу правителството на Конте.

 
БТА