/ БТА
Броят на загиналите по време на сблъсъци между въоръжени групи и служители на реда в индийския североизточен щат Манипур през последните дни възлиза на 54 души, повече от 150 души са ранени. Както съобщи информационната агенция Press Trust of India, животът в щата постепенно се нормализира, магазините и пазарите са отворени отново, а колите започнаха да се движат по пътищата.
Миналия петък след сблъсъци на въоръжени екстремистки групи със служители на реда, в щата бяха изпратени допълнителни армейски и полицейски части. В районите, където е имало сблъсъци, са поставени контролно-пропускателни пунктове. Говорител на министерството на отбраната каза, че общо 13 000 души са били евакуирани от зоните на сблъсъци.

По-рано властите на Манипур наредиха на армейските части да използват оръжие срещу подстрекателите на безредици и сблъсъци на племенна основа. Военните успяха да овладеят ситуацията в 2 от 10-те района на Манипур, където по-рано тази седмица имаше масови сблъсъци между представители на племената куки и мейтеи. Причината за сблъсъците беше искането на мигранти от племето мейтеи да получат статута на каста по график в Манипур. Този статут дава на членовете на кастата няколко привилегии, включително при кандидатстване за работа в държавни агенции или предприятия, при постъпване във висши учебни заведения, както и други предимства. 
 
БГНЕС