3 души загинаха след като риболовен кораб потъна край Нова Зеландия
3 души загинаха след като риболовен кораб потъна край Нова Зеландия / снимка: БГНЕС, архив

Телата на трима души бяха извадени от морето и пет други са обявени за изчезнали след като риболовно корабче потъна край Нова Зеландия, предаде ДПА.

Досега екипите спасиха един оцелял, открит 18 часа след потъването на корабчето. 11,6 метровото корабче "Ийзи райдър" ("Easy rider"), в което пътували трима души екипаж и шест пътници, се преобърна близо до далечния остров Стюарт при лоши метеорологични условия.

Сред изчезналите е 7-годишният Один Каретай и капитанът на кораба, 47-годишният Реуай Каретай. Каретай беше награден преди два месеца, когато помогна за спасяването на трима души от друг потънал кораб. Другите жертви са между 28 и 58-годишни, уточнява ДПА. Всички те са членове на едно семейство.

Само едно тяло, това на 29-годишния Шейн Роналд Топи, което бе извадено, е било идентифицирано незабавно, предава БТА. Единственият оцелял, 44-годишният Далас Тумоана Рийди, който е с хипотермия, е в критично състояние в болница.

Оцелелият разказва на полицията, че бил на палубата с двама други, когато корабчето било ударено от вълна и се преобърнало незабавно. Той успял да се задържи за преобърнатия корпус за около два часа преди да потъне.

Няколко плавателни съда и хеликоптери продължават да претърсват района, посочва Асошиейтед прес. Близо 14 часа бяха необходими на властите преди да разберат, че корабчето е изчезнало.