25 миньори загинаха при пожар в нелегална мина в Китай
25 миньори загинаха при пожар в нелегална мина в Китай / снимка: БГНЕС, архив

Двайсет и пет миньори загинаха при пожар в нелегална каменовъглена мина в централен Китай, в град Чжънчжоу, столица на провинция Хънан, предадоха световните агенции, като цитираха китайската агенция Синхуа.

Пожарът избухнал тази нощ от пламнали кабели. В шахтата имало 31 миньори, шестима от тях успели да се спасят. Трима души от управата на мината са задържани, а имуществото им е иззето.

Китайските каменовъглени мини са най-опасните в света, макар че според официалната статистика броят на смъртните случаи е спаднал с 18 процента през 2009 г. до 2631, благодарение на усилията на властите да подобрят сигурността. Официалните данни означават, че всеки ден в Китай загиват седем миньори, отбелязва АФП. Най-смъртоносната година е била 2002 с 6995 загинали миньори, съобщава БТА.

Правителството заяви, че от 2005 г. е закрило 13 000 мини, но непрекъснато се появяват нови нелегални, посочва АФП. 70 процента от електроенергията в Китай се произвежда от въглища. Техният добив миналата година достигна близо 3 милиарда тона.