22 години затвор за украинския пилот Надежда Савченко
22 години затвор за украинския пилот Надежда Савченко / БГНЕС

Донецкият градски съд в Ростовска област осъди бившия украински военен пилот Надежда Савченко на 22 години затвор при общ режим, както и глоба от 30 000 рубли, предаде ТАСС.

Савченко е призната за виновна в убийствата на журналистите Игор Корнелюк и Антон Волошин от Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания, в опит за убийство на мирни граждани и в незаконно преминаване на границата на Русия. Срокът на присъдата започва да тече от датата на задържането й на 23 юни 2014 година.

Признаха Надежда Савченко за виновна за убийството на руски журналисти

Защитата на Савченко съобщи, че няма да обжалва присъдата, но ще продължи да работи за освобождаването й. Адвокатите добавиха, че клиентката им е невинна, а присъдата не съдържа нито едно доказателство за вината й.

"Гарантирам, че тя няма да отиде в колония и няма да излежава там наказанието си", заяви адвокатът на Савченко Марк Фейгин. Той напомни, че Украйна планира да поиска от Русия Савченко да изтърпява наказанието си в родината си.

"Савченко има намерение да се върне в Украйна, жива или мъртва, затова сега подновява гладната стачка без приемане на течности", добави адвокатът Николай Полозов.

Присъдата ще влезе в сила след 10 дни, ако не бъде обжалвана. Савченко вече заяви, че не признава присъдата, но няма да я обжалва.

Украинката Савченко не прекратява гладната си стачка, но ще приема вода

Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че е готов да размени задържаните в Украйна руснаци Евгений Ерофеев и Александър Александров за Надежда Савченко, предадоха ТАСС и Франс прес.

В публикувано онлайн изявление след обявяването на присъдата срещу Савченко, Порошенко подчерта, че съдебните дела срещу тях се намират във финалната си фаза и той е готов да започне съответните процедури, веднага след приключването им. Според Киев Ерофеев и Александров са руски военни и са задържани за военна агресия срещу Украйна. Москва нарича двамата "бивши военни".

Източник: БТА