200 огнища продължават да горят край Буенос Айрес
200 огнища продължават да горят край Буенос Айрес / снимка: БГНЕС
Президентът на Аржентина Кристина Фернандес предприе близо едночасов полет с хеликоптер над пожарите, чийто дим обгръща столицата Буенос Айрес вече шести ден, предаде Асошиейтед прес. Около 200 огнища продължават да горят северно от столицата. Фернандес се срещна с пожарникари и военнослужещи, участващи в гасенето, и отново обеща строго наказание за всеки фермер, който умишлено е предизвикал пожар. Това е безотговорно поведение, което засяга живота на всички аржентинци, каза тя. За да успее да излети, президентът трябваше първо да излезе с кола на 60 км от града, където видимостта е едва 500 м. Сателитни снимки показват, че облакът гъст дим над аржентинската столица стига отвъд Рио де ла Плата чак до Уругвай.

Димът причини затваряне на пътища, закъснели полети и автомобилни задръствания. Той се появи още преди седмица, но положението се влоши значително в петък и събота, когато жителите на столицата започнаха масово да се оплакват от сълзене на очите и парене в гърлото, предаде Ройтерс. Полицията съобщи, че е арестувала двама души и издирва трети във връзка с пожарите. Смята се, че собственици на големи стопанства са причинили дима, подпалвайки пасища с обща площ 70 000 хектара, за да разчистят почвата за нова растителност. Димът причини и поредица автомобилни катастрофи, при които загинаха най-малко девет души. Здравните власти се опитват да успокоят обществеността, че димът не е токсичен, понеже изгореният материал е органичен, но училищата все пак отмениха спортните занятия.

Националната метеорологична служба заяви, че северните ветрове ще продължават да изтласкват дима към Буенос Айрес и през следващите дни. Не се очакват дъждове, които да облекчат положението. Изгарянето на пасищата за освежаване на почвата е обикновена практика в Аржентина, но никога досега димът не е засягал столицата. Метеоролозите обясняват явлението с необичайно изсъхналата растителност по пасищата и северния вятър, необичаен за това време на годината.