/ iStock
Най-малко 15 души, за които се предполага, че са мигранти, са загинали при преобръщането на дървената им лодка край сенегалската столица Дакар, съобщи местен служител за АФП.

Полицията и спасителите продължават да издирват тела, след като лодката се преобърна през нощта в неделя срещу понеделник.

"Военноморските сили казаха плавателния съд да се изтегли и те избягаха", заяви заместник-кметът на района Самба Канджи. "Някои скочиха, но не можеха да плуват", каза той пред АФП.

Командирът на пожарната служба в Дакар Марсиал Ндионе заяви пред репортери, че "са преброени общо 17 души, включително 15 безжизнени тела и двама оцелели".

"Тази сутрин, около 3:30 ч., бяхме предупредени за преобърната пирога край Уакам. Незабавно на мястото бяха изпратени два екипа водолази и четири линейки и операциите започнаха", каза Ндионе.

Той не даде подробности за произхода на лодката, за броя на хората, които все още се издирват, нито за обстоятелствата, при които се е преобърнала.

Дървена лодка, която според няколко свидетели на плажа е превозвала жертвите, е била забелязана да плава близо до брега. Десетки зрители на плажа наблюдавали развоя на драмата.

Един от тях, 23-годишният Амнди Мустафа Сене, каза, че мечтае да стане професионален футболист и да играе в Европа.

"Мечтая да отида в Европа, защото тук нямам бъдеще. Бях готов да се кача на пирога, но сега реших да емигрирам легално, когато ми се отдаде възможност", каза той, като отбеляза, че лодките са твърде рисковани.

През последните седмици активността по атлантическия морски маршрут от Северозападна Африка, използван от мигрантите, които се опитват да достигнат Европа през испанските Канарски острови, се увеличи.

 
БГНЕС