/ iStock/Getty Images
Британските власти разследват сблъсък между два пътнически влака, причинил наранявания на 14 души, включително тежки травми на машиниста на едната композиция, предаде Асошиейтед прес.

Вчера, докато наближавал гарата на град Солсбъри в Южна Англия, последният вагон на влак дерайлирал, "след като ударил предмет". Според железопътния оператор, компанията "Нетуърк рейл", при дерайлирането е извадена от строя цялата жп сигнализация в района, а след това в излезлия от релсите влак се ударила друга композиция, идваща от Лондон.

На местопроизшествието бързо пристигнали около 50 пожарникари, а около 100 души били евакуирани от мястото. На 13 души е оказана медицинска помощ в болница за по-леки наранявания.

Британската транспортна полиция съобщи, че машинистът на единия от влаковете, който бил блокиран в кабината си след катастрофата, получил тежки травми и остава в болница в стабилно състояние.

Пътници и очевидци описаха сцени на хаос и разказаха, че чули звук като от гръм, когато станала катастрофата.

Представител на компанията оператор каза, че е твърде рано да се правят предположения за причините за железопътното произшествие. Кабинетът на министър-председателя Борис Джонсън заяви, че правителството прави всичко възможно, за да направи така, че британските железници да останат "едни от най-безопасните в света".

Властите посочиха, че повечето влакови линии, обслужващи Солсбъри, са останали блокирани и през днешния ден, а движението на влакове ще остане нарушено до края на седмицата.
БТА