14-годишна мореплавателка тръгва на обиколка около света
14-годишна мореплавателка тръгва на обиколка около света / снимка: БГНЕС

14-годишната холандка Лаура Декер заяви, че ще отплува в сряда за Португалия, откъдето смята да започне опита си за превръщане в най-младия самотен мореплавател в света. „Страхотно е, че мога официално да направя това и то ще се случи на 4 август, сряда, в 9.00 ч.", съобщава на сайта си Декер.

Районен съд миналата седмица отхвърли иск на съвет за грижи за децата да получи правото на държавна закрила над тийнейджърката с цел да спре опита й да извърши рекордната околосветска обиколка, позовавайки се на опасения за нейното обществено и емоционално състояние. В сряда Декер ще отплува от малкото югоизточно холандско пристанище Ден Осе с баща си, с когото тя живее на лодката от март, уточнява БГНЕС.

Официално пътуването започва от Португалия и не е проблем, ако хора, в този случай баща ми, са с мен в този момент", пише Декер. Според нея баща й ще й помогне при тестовете на яхтата Guppy и за доизчистване на последните детайли по обиколката преди тя да поеме около света. Датата за началото на този рекорден опит все още не е определена, допълва младата яхтсменка. Декер, която се ползва с подкрепата на родителите си за приключението, ще трябва да приключи плаването си около света най-късно четири дни преди 17-ия си рожден ден на 20 септември 2012 г., за да постави нов световен рекорд.