/ БГНЕС
Общо 1255 полета, което е 70% от въздушния трафик, бяха отменени днес от и към летищата „Даксинг“ и „Капитал“ в Пекин заради новото огнище на коронавирус в китайската столица, съобщи „Чайна Дейли“. Според данните на Националната здравна комисия в Пекин заразените са вече 137 души, като за последните 24 часа са регистрирани 31 нови случая, срещу 27 предното денонощие.

Местните власти, които обявиха, че са „в бойна готовност“ срещу вируса, предприеха редица мерки за ограничаването на разпространението му, като засега се въздържат от пълно блокиране, както в Ухан.

Китай спря вноса на сьомга заради втора вълна на COVID-19

Магистралите не са затворени, но такситата имат забрана да напускат своите райони. Училищата отмениха присъствените занятия, препоръчва се работа от дома. Напълно отцепени са само жилищните комплекси, където има жители с положителни проби. 27 от общо 7200 квартала са „средно рискови“, само един – Хуаксянг, е с „висок риск“. Там е пазарът, от който тръгна заразата.

Пекинската мутация на COVID-19 е по-силно заразна от уханската

Големи опашки се образуваха пред пунктовете за тестове за хората, посетили пазара „Синфади“ след 20 май, или живеят в близост до него. В някои китайски провинции и градове, сред които Шанхай и Макао, ще се налага карантина от 14 до 21 дни за жители на рисковите квартали от столицата.