/ Thinkstock/Getty Images
Според в. "South China Morning Post" причината е в предположението, че източникът на втората вълна на коронавирусната епидемия в Пекин може да бъде заразената риба, съобщи ТАСС.

Китайска ваксина срещу Covid-19 показва насърчителни резултати

Китай преустанови вноса на сьомга от европейски доставчици на фона на спекулациите, че замърсената риба може да бъде източник на втората вълна на коронавирусната епидемия в Пекин.


„Не можем да доставяме сьомга в Китай сега, пазарът е затворен“, заяви Реджина Якобсен, изпълнителен директор на Bakkafrost - компания за отглеждане на сьомга на Фарьорските острови.

"Трябваше да спрем всички продажби за Китай. Чакаме да се изясни ситуацията", заяви Щайн Мартинсен, представител на Norway Royal. Супермаркетите и универсалните магазини в Пекин спряха да продават сьомга, след като откриха доказателства за зараза с мутация на коронавируса в основния отдел за продажба на морски дарове на пазар в Пекин.

СЗО: Източникът на новото огнище на коронавируса в Пекин се разследва

Според предварително разследване, вирусът е открит по оборудване за рязане на риба, но китайски експерти не дават доказателства, че рибата може да бъде носител на тази инфекция.

Подобни версии обаче предизвикаха паника сред посетителите на рибни ресторанти в Китай. „Всички поръчки бяха анулирани, приходите ни почти се изпаднаха на нула“, оплака се управител на популярен японски ресторант в пекинския квартал „Чаоян”.

Според нея, клиентите избягват да поръчват не само риба, но и всякакви морски дарове. През 2019 г. само Норвегия е изнесла над 23 000 тона сьомга за Китай на стойност 147500 000 евро.
БГНЕС