/ iStock/Getty Images
Полицията в Майорка арестува 12 пътници и издирва още 12, които избягаха от самолет по време на аварийно кацане в "безпрецедентен" инцидент, вероятно свързан с незаконна имиграция.

Неразрешеното бягство е по време на очевидно разболяване на пътник по време на полет от Мароко за Турция, като самолетът е принуден да извърши аварийно кацане на Палма де Майорка, едно от най-натоварените летища в Испания.

"Арестувани са 12 души, а още 12 предстои да бъдат открити", заяви на пресконференция Айна Калво, представител на испанското правителство на Балеарските острови. "Подобни събития не са се случвали досега на нито едно летище в Испания".

По-рано полицията съобщи, че един пътник "очевидно е получил диабетна кома и е бил откаран с линейка в болница заедно с придружител", но при пристигането му е установено, че е добре и е изписан.

"Той е бил арестуван по подозрение в насърчаване на нелегална имиграция и нарушаване на испанското имиграционно законодателство", се казва в изявление на полицията, в което се отбелязва, че спътникът му е избягал.

По време на евакуацията около 19:00 ч. в петък вечерта други 21 пътници са излезли от самолета и са избягали на пистата, каза Калво, което е предизвикало масирано полицейско издирване, наложило затварянето на летището до около полунощ.

Още един човек е бил арестуван за "обиди и агресия" в самолета, с което общият брой на участниците в инцидента е нараснал на 24 души - повечето от тях са мароканци, с изключение на един, "който според нас е палестинец", каза тя и добави, че инцидентът е "безпрецедентен".

Разследващите проучват "дали случилото се на летището е било организирано, планирано събитие или изолиран инцидент", каза Калво.

"На този етап не разполагаме с никаква информация, която да ни позволи да потвърдим, че това е било организирана операция... или част от предварително изготвен план. Но разследването все още тече", допълни тя.

Срещу избягалите от самолета ще бъдат заведени дела за неспазване на правилата за безопасност на полетите и за незаконно влизане в Испания и ще бъдат депортирани в страната си по произход, каза Калво. Никой от тях не е поискал политическо убежище.

След приключване на разследването ще бъдат преразгледани протоколите за спешна медицинска помощ, за да се види дали е необходимо нещо да се промени в светлината на инцидента.

Според системата за проследяване на самолети FlightRadar24 самолетът е бил Air Arabia Maroc Airbus A320, летящ между Казабланка и Истанбул.

По време на инцидента 13 самолета, пътуващи за Палма, са били пренасочени към други летища, а 16 заминаващи полета са претърпели значителни закъснения. 
БГНЕС