12 души загинаха при стрелба на премиерата на „Батман” в Денвър
12 души загинаха при стрелба на премиерата на „Батман” в Денвър / снимки: Reuters

Мъж със закрито лице уби 12 души и рани 59 по време на премиерната прожекция на последната част от трилогията за Батман „Черният рицар: Възраждане” в киносалон в американския град Денвър, щата Колорадо. Това съобщи пред Си Ен Ен началникът на местната полиция, предаде Ройтерс.

Федералните власти огласиха и името на предполагаемия извършител - Джеймс Холмс, съобщи ДПА, позовавайки се на телевизия Ей Би Си. Мотивите му за престъплението обаче засега не са ясни. Говорителят на ФБР Джейсън Пак беше категоричен, че засега няма признаци инцидентът да е свързан с тероризъм, отбелязва АП.

Малко след това 24-годишният Холмс е бил задържан. Апартаментът му, който се намира на 6 км от мястото на нападението, е бил пълен със заложени като капани взривни устройства, съобщи полицията. Холмс е носел бронежилетка, използвал е автомат, пушка двуцевка и пистолет „Глок”. По време на нападението той задействал устройство със сълзотворен газ, оповести по-рано говорител на полицията.

Полицията съобщи още, че масовият убиец до момента не е бил криминално проявен и единственото му закононарушение е било превишена скорост.

Първоначално бе съобщено, че жертвите след стрелбата са 14. Говорител на полицията в Орора обаче опроверга информациите и уточни пред телевизия Ен Би Си Нюз, че 10 души са починали на място, а двама - в болницата.

Няма никакви доказателства в стрелбата да е участвал втори стрелец, уточни началникът на местната полиция след появилите се съобщения в печата, че нападателите били двама и носели бронирани жилетки и противогази. Той допълни, че домът на заподозрения се претърсва, след като Холмс заявил, че държи експлозиви в апартамента си, допълва БТА.

Американският президент Барак Обама е потресен от стрелбата в Денвър, съобщи АФП. „Мишел и аз сме шокирани и опечалени от това варварство и трагедия. Правителството ми ще направи всичко възможно да подкрепи жителите на Орора в този изключително тежък момент, заяви президентът. Ангажираме се да изправим виновните пред правосъдието, да гарантираме сигурността на сънародниците си и да се погрижим за ранените”, добави Обама в комюнике от щата Флорида.

По-рано през деня Белият дом съобщи, че тази сутрин президентът е бил уведомен за случилото се. Обама е на двудневна предизборна обиколка в Палм Бийч, в ключовия щат Флорида. Президентът беше информиран за стрелбата в Орора, Колорадо, от съветника си по вътрешната сигурност Джон Бренан в 5.26 ч. (9.26 ч. по Гринуич) тази сутрин, заяви президентският говорител Джей Карни.

Междувременно премиерната прожекция в Париж на „Черният рицар: Възраждане” беше отменена, след стрелбата в Денвър, предаде АП. Работници прибраха червения килим, опънат пред киносалон на „Шан-з-Елизе”.