10 дни отсрочка на смъртна присъда заради неоткрита вена
10 дни отсрочка на смъртна присъда заради неоткрита вена / снимка: БГНЕС

Осъден на смърт американец, който прекара два часа в стаята за екзекуции, докато изпълнителите на присъдата безуспешно търсеха вена, в която да инжектират смъртоносната течност, получи 10 дневна отстрочка от федерален съдия, предаде Франс прес.
   
Ромел Брум, 53-годишен афро-американец, бил осъден на смърт за отвличането, изнасилването и убийството на млада жена през 1984 година. Адвокатът му заявил пред агенцията, че ще настоява за отмяна на смъртната присъда, защото според него втори опит ще наруши конституцията, като подложи осъдения на жестоко третиране.

Във вторник, под погледа на четирима журналисти и трима членове на семейството на жертвата, екипът за екзекуция в щата Охайо безуспешно се опитвал в продължение на два часа да намери подходяща вена, в която да се инжектира смъртоносната течност. Губернаторът на щата бил сезиран по случая и наредил седемдневно отлагане на екзекуцията, след което осъденият бил върнат в килията си, допълва БТА.

"Те се опитаха 18, 19, 20 пъти, в ръката, в крака, навсякъде. Той се опита да им помогне, но беше невероятно болезнено, до такава степен, че накрая рухна и се разрида", заявил адвокатът.
   
Екзекуцията със смъртоносна инжекция в Охайо вече няколкократно е подлагана на остри критики, отбелязва агенцията. От 2006 г. досега двама осъдени е трябвало да чакат повече от час, докато изпълнителите на присъдата намерят вена, в която да вкарат трите субстанции, причиняващи смъртта: натриев тиопентал - като упойка, панкурониум бромид - за отпускане на мускулите и калиев хлорид - за спиране на сърцето.