Варненец спечели Маратона на София
Варненец спечели Маратона на София / netinfo

Станислав Ламбев от клуб Евър (Варна) спечели Маратона на София. Това е първа победа в кариерата на Ламбев в това състезание.

На второ място се класира Александър Пановски (Атлетик 91, Велико Търново). Миналогодишният победител в Маратона на София записа време 2:29,28 часа. Трети с 2:30,37 часа е Александър Андонов (Академик Сф).

Победителят Станислав Ламбев ще получи 4000 лева от наградния фонд, осигурени от спонсора "Тойота". Лекоатлетът не успя да спечели голямата награда - нов автомобил "Тойота Аиго", защото нормативът за това бе 2:18,41 часа.

До 30-ия километър първите трима се движеха един до друг. След това обаче най-добрият ни състезател на средни разстояния Станислав Ламбев се откъсна напред и успя да запази преднината си до финала.

Миналогодишната шампионка Милка Михайлова отново бе без конкуренция при жените, печелейки за пети път маратона на София с време 2.50:07 часа. По този начин най-добрата ни състезателка на дълги разстояния изравни рекорда на Гергана Войнова, която също има пет победи в това състезание.

Втора, както и през миналата година, се нареди Добринка Шаламанова (Класа) - на 6:02 минути, а трета се класира Ваня Колева (Лидер Нова Загора) - на 13:08 минути.

В маратона взеха участие над 1500 души, като на класическата дистанция от 42,195 километра стартираха 30 (23 мъже и 7 жени).