Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор връчиха годишните си награди на церемония на "Нощта на шампионите 2016" в София.

За спортист на годината очаквано беше избрана олимпийската вицешампионка на скок височина от Рио 2016 Мирела Демирева. Тя получи чек на стойност 50 хиляди лева от спортния министър Красен Кралев, а нейният личен треньор Маринус ван Лювен получи премия от 10 хиляди лева.

За треньор на годината беше избрана Ина Ананиева, която изведе националния ансамбъл по художествена гимнастика по бронза в многобоя на Игрите в Рио 2016. Грациите пък заслужиха титлата за отбор на годината, а с това и бонус от 50 хиляди лева, колкото заслужи и Ананиева.

За най-добър спортист с увреждания с 10 хиляди лева беше награден параолимпийският шампион на гюле от Рио 2016 Ружди Ружди, неговият личен треньор Радостин Тодоров взе чек за 5 хиляди лева.

Млад спортист до 23 години стана бронзова медалистка от Олимпиадата в Рио 2016 в категория до 48 килограма Елица Янкова с треньори Петър Касабов и Серафим Бързаков. Тя заслужи 10 хиляди лева, а треньорите ѝ победиха по 2500.

За най-добър млад спортист до 14 години беше избран европейският вицешампион по бокс за момчета в категория до 62 килограма Николай Зафиров с личен треньор Владислав Георгиев. Двамата заслужиха по 5 хиляди лева. Победителите бяха определени от специална комисия от Министерството на младежта и спорта.

Министър Кралев връчи и почетен знак на ММС "Венец на победителя", най-високото държавно отличие в сферата на спорта в България, на велики спортисти и деятели с кръгли годишнини.

Отличени бяха олимпийският шампион по вдигане на тежести от Монреал 1976 Йордан Митков, олимпийска шампионка от Монреал 1976 и национална рекордьорка в тласкането на гюле Иванка Христова.

Тази чест беше оказана още и на двукратния футболист номер 1 на България, бивш национал и легенда на Левски Кирил Ивков, бившия футболен национал Красимир Балъков, президента на БФБадминтон проф. Пюзант Касабян, символът на "Спортно шоу Гонг" Томислав Русев и бившата световна рекьордьорка на скок височина и олимпийска вицешампионка от Мюнхен 1972 Йорданка Благоева.