Петър Стойчев се поклони пред Васил Левски в Буенос Айрес
Петър Стойчев се поклони пред Васил Левски в Буенос Айрес / netinfo
Най-добрият български плувец и носител на седем Световни купи по плувен маратон Петър Стойчев се е поклонил пред паметника на Васил Левски в Буенос Айрес. Монументът се намира на две пресечки от Българското посолство в Аржентина.

„Бяхме на 18 февруари на паметника на Апостола в Буенос Айрес с посланика ни г-н Апостолов. Паметникът е построен от успели българи в Аржентина. Снимах се с мобилния си телефон. Развълнувах се, защото не знам тук в България да има паметник на някой аржентинец. С посланика си говорихме и за българските волейболисти, защото той обича и подкрепя родния спорт. Оставих при него купата си от втория маратон, която спечелих. Консулът ни в Аржентина Марина Василева пък дойде на състезанието в Росарио”, сподели Петър Стойчев ден след завръщането си от Аржентина, където спечели първите три старта за Световната купа.

Другият ни участник Тихомир Иванчев не скри, че е доволен от стартовете. „Не е както миналата година, но не е зле. При първия старт не бях все още аклиматизиран. Надявам се на хубави резултати през сезона”, каза Иванчев.

Треньорът им Красимир Туманов разкри, че подготовката на Стойчев никога не е стартирала толкова късно. „Имахме 2-3 месеца почивка и подновихме тренировки чак на 3 януари”, сподели Туманов.

„За първи път от 10 години спечелих първите три старта за Световната купа. Първоначално пътуване до Аржентина бе за тренировки, но решихме да се пуснем в стартовете. Конкуренцията става все по-силна. Това е изненада за мен, но явно годините тренировки си казват думата. Не бива обаче от тях да си правим изводи за Олимпиадата. Тепърва предстоят важните стартове и турнири. От 3 до 8 май в Севиля на Световното ще търся квота за 10-километровата дистанция на Игрите. Лично аз обаче предпочитам да взема квота от последната квалификация в Пекин от 30 май до 1 юни, за да видим и съоръженията и условията там. Дали ще прекратявам спортната си кариера, ще получа отговор на Олимпиадата и резултата там. Истината е, че продължавам заради моите спонсори. Вече нямам сили, време и желание. Летните олимпийски игри ще бъдат по-лесно състезание, защото ще бъдат само 25 участника, а на Световното са 80. На 8 март в Загреб ще се опитам да покрия Б-норматив за 1500 метра свободен стил за Олимпиадата. Нямам амбиция да печеля за осми път Световната купа, но ако стане, ще бъде доволен”, разказа още Стойчев.

Най-добрият ни плувец разкри интересни факти около Аржентина и по-специално Патагония: „Хората в най-дивото и непроменено от човека кътче – Патагония са слаби и в добра физическа и спортна форма. Жителите на Санта Фе и Росарио са дебели. За първи път през последните 11 години осъзнах, че при плуване в река трябва да не плуваш сам и да атакуваш, а да бъдеш с групата и да използвате едно течение. Защото дори да натрупаш голяма преднина и да имаш аванс, те могат да те настигнат заради по-добро течение. В Патагония видях нещо за първи път – сама жена организира да дойде добър самолет, който може да пътува в по-лоши метеорологични състояния. Този самолет дойде от разстояние равняващо се на това между София и Франкфурт. Ако не беше организаторката, щяхме да изпуснем връзката си. Местните (тези от Патагония) имат голямо влияние в цяла Аржентина. Наводненията там през 2003 година са се отразили доста на речните течения и това увеличава нашите времена. От Патагония си донесох победа и късмет, че първото ми дете все още не се е родило. Около мен всички хора изглеждат много добре. Може би следващата седмица или първите дни на март ще се случи нещото, което чакам последните девет месеца – да стана баща!”- сподели още Петър Стойчев.