Медали, мечета, картини и пари си донесоха жените
Медали, мечета, картини и пари си донесоха жените / netinfo
Женският ни национален отбор по волейбол се прибра тази сутрин с пълни сакове от Русия. След спечелването на 2-ро място на силния турнир за Купа Елцин момичетата на Драган Нешич донесоха освен сребърните медали, картини, големи плюшени мечета, а тепърва ще си разделят и 70 хиляди долара от наградния фонд. Сезонът свърши за нашите волейболистки след като взеха квота за Европейското догодина, станаха втори за Купа Елцин, те постигнаха 10 победи и паднаха само от световния шампион Русия с 2:3.

Ето и оценката на селекционера Драган Нешич: „Много съм добре. Този национален отбор ми помогна да изляза от своите черни мисли, момичетата ме направиха щастлив. Абсолютно съм доволен от сезона. Беше добър, но най-доволен съм от спокойствието ни. Мачът с Русия си заслужаваше и извлякохме максимума. Елена Колева, Радостина Рангелова - Цитигой, Ева Янева, Деница Карауланова, Любка Дабърлиева, Страшимира Филипова, Мария Филипова и другите са страхотни. Показаното, резултатите и присъствието ни в индивидуалните класации и статистика ни показват, че имаме положителен показател. Не знам от колко години от 12-13 мача имаме само една загуба с 2:3 от Русия. На правилна посока сме, но имаме и още много работа. Трябва да се обединяваме, а не да се разединяваме! Трябва да видите как се организира всичко това в Русия, за да го направим и ние, трябва ни зала като тази в Екатеринбург. Не изчислихме колко ще вземем от наградния фонд, защото беше в рубли с много нули, но нека момичетата ги похарчат и да има едно хубаво лято! Най-хубавото ми впечатление бе, че на по-ниското стъпало при награждаването бе Холандия! Преди бяха преди, а сега са след нас. ние бяхме втори сред шест силни тима! Аз и Нели не получихме медали и мечета, но не съжаляваме, останахме без думи от организацията и това ни стига. Това което ние изживяхме сега, може да ти го подари само националния отбор!”.

Страшимира Филипова е №1 блокировач на турнира, но багажът й бе изгубен по пътя. Страши е с лека настинка, а сега очаква почивката си преди старта на сезона във Франция с нейния тим Кан. „Всички сме малко болни, но няма проблем. И багажа ми с наградите го няма, но по-късно ще го получа. Много съм доволна! Най-хубавото бе като взехме втория гейм срещу Русия и награждаването – за първи път да видиш българското знаме до това на Русия и Холандия! Рускините не бяха много мотивирани, а ние точно обратното. Най-красивият мач бе срещу Беларус. Организацията бе супер, но сега като втори ни обръщаха повече внимание, не бяхме на най-изолираната маса, всички идваха при нас и ни поздравяваха. Радвам се, че ще имаме почивка. И от следващия сезон искам същото – с Кан Шампионска лига, Купа на Франция и т.н.”, сподели Страшимира пред Гонг.

Радостина Рангелова – Цитигой: „Чакаме с нетърпение почивката и сме доволни от добре свършената работа. Страхотна организация и условия на „Купа Елцин” и много приятно изживяване. Награждаването с Наина Елцин и Карпол бе впечатляващо със специална програма. Дано това не е най-успешният ни сезон с националния, а едно добро начало и тепърва ще имаме още по-големи резултати. Не съм решила къде ще играя следващия сезон, има доста варианти. Искам да направя най-добрия избор, да съчетая работата със семейството. До 2-3 седмици ще реша. Всичко се постига с работа и затова са тези резултати, работим за една и също цел и няма как да не успеем.”

Разпределителката и капитан на отбора Любка Дебърлиева: „Направихме няколко много добри мача в Русия. Получи се много добра сработка и сега заслужаваме почивката си. Относно единствената ни загуба – тази от Русия с 2:3, там като ме питаха за нея казах, че е от неувереност. Миналата година, когато играхме с рускините от 15 гейма взехме само един и затова сега си връщам думите, които май бяха нагли. Не съм доволна от представянето си и второто си място в класацията на поста разпределител. Второто място не е на победител! В Русия се чувствам добре по всяко време. За сега нещо не знам за следващия сезон, имам доста предложения. Сребърният медал от „Купа Елцин” ще държа при всички останали в шкафа. Съжалявам, че пропускаме Олимпиадата, но сега разбирам, че миналата година ние не бяхме дорасли да стигнем до това нещо. Дано след 4 години сме на Олимпиадата с тренировки, увереност и доверие. В момента апетита ни е само за почивка”.