Литекс занули Ботев за две минути
Литекс занули Ботев за две минути / gong.bg
Настоящият носител на трофея Литекс победи Ботев Пд с 2:0 и се класира на осминафинал в турнира за Купата на България. „Оранжевите” показаха, че на свой терен трудно могат да бъдат надиграни и окончателно занулиха сезона за гостите, който остава само да се борят да не изпаднат от А група.

Само две минути бяха достатъчни на Литекс, за да приключат интригата в срещата от 1/16-финалите. Те се случиха още през първото полувреме, когато в 18-та и 19-та минути Бибишков и Ивелин Попов с хубави попадения направиха 2:0.

Срещата иначе не започна зле за Ботев, като именно „канарчетата” атакуваха по-остро в първите десетина минути. Дормушали Саидходжа и Тодор Тимонов обаче не успяха да оползотворят няколко добри положения пред Урош Голубович. Дебютиралият като титуляр за пловдивчани в този мач вратар Алесио Лукатели определено си проигра мястото в стартовите 11 с изявите си в днешния двубой. Италианецът имаше „заслуги” и за двете попадения на Литекс с намесите си. Капитанът на домакините Ивелин Попов пък бе в основата на головете, като подаде за първия и сам реализира втория.

В 18-та минута Попов изведе Бибишков сам срещу Локатели, който бе излязъл пред наказателното си поле, опитният нападател премина стража и въпреки намаления ъгъл успя да прати топката във вратата. Само 60 секунди по-късно Ивелин Попов отбеляза страхотно попадение за Литекс, като матира отново излезлия напред вратар Локатели с прецизен прехвърлящ удар от центъра.

Въпреки достатъчното време за атаки до края на полувремето, Ботев изглеждаше в шок след светкавичните голове, които получи, и трудно се организираше на терена. Като капак на представянето на „канарчетата” дойде и контузията на тарана Саидходжа, който бе заменен в последната минута на първата част от Етов.

След почивката двата отбора си разменяха инициативата и имаха доста възможности да променят резултата с голове и в двете врати.

Манолев в 48-та и Бибишков в 78-та имаха шанс да направят преднината на Литекс класическа, но и двамата пропуснаха от невероятни позиции. Добрите минути за Ботев през второто полувреме бяха повече, но гостите така и не успяха да намерят мрежата на Голубович, макар стражът дори да се опита да им помогне в 50-та минута, но Тимонов не се възползва от подаръка. Николай Манчев и Красимир Кръстев отправиха силни удари към „оранжевата” врата, но и те нямаха късмет.

Най-интересното в последните минути бе червеният картон на Васил Василев, който си изпроси втори жълт в 89-та минута за фаул срещу Дубала и бе принуден да напусне терена. Гол на Станислав Манолев пък бе отменен в продължението, тъй като бе в положение на засада.

Така Литекс вече чака жребия за осминафиналите, за да научи следващия си съперник по пътя си към защита на Купата.