Йорданов доволен от борците, Ганев сваля категорията
Йорданов доволен от борците, Ганев сваля категорията / netinfo
„Доволен съм от медалистите” - каза президентът на Българската федерация по борба Валентин Йорданов на днешно Общото събрание на родната централа за представянето на Евро 2008.

„Изпуснахме още три отличия. Калоян Динчев, например, в последните 3 секунди се раздели с медала в класическия стил. Други можеха да преминат още един-два кръга,. а трети направиха само по една добра среща. В свободния стил България е на осмо място в отборното, в класическия на четвърто, а при жените на 11-то, като участвахме само с три състезателки. Смятам, че в Мартини имаме шансове да спечелим още олимпийски квоти. Във всяка категория ще се раздават по четири визи за Пекин”, добави Йорданов

През миналата година националите ни са спечелиха 5 олимпийски квоти - Анатолий Гуйдя (60 кг), Божидар Бояджиев (120) в свободен стил и Николай Гергов (66), Явор Янакиев (74) при класиците, както и Станка Златева (72) при жените. На Евро 2008 в класическия стил Армен Назарян (60) печели шеста олимпийска виза за България.

По време на форума с едноминутно мълчание бе почетена смъртта на бронзовия медалист от Олимпиадата Рим 1960 Динко Петров, на секретаря на БФ Борба Георги Мутафчиев - Куката, както и на спортния журналист Михаил Михайлов.

Михаил Ганев, който на европейското по свободна борба във финландския град Тампере се бореше при 84-килограмовите, ще свали категорията на 74 килограма за втората олимпийска квалификация в полската столица Варшава, която е от 2 до 4 май.

В категория до 84 килограма на първата олимпийска квалификация квота за Пекин ще се опита да спечели Мирослав Гешев, а в категория до 74 кг треньорският щаб Иван Цонов и Симеон Щерев са заложили на Кирил Терзиев. Турнирът е от 18 до 20 април в Мартини, Швейцария.