Христозов: Храбър пробва медала със зъби, за да види, дали е златен
Христозов: Храбър пробва медала със зъби, за да види, дали е златен / netinfo
България се върна с 12 медала (6 златни, 5 сребърни и 1 бронзов) извоюваха българските атлети от Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Шанхай. Христо Христозов, националният директор на Спешъл Олимпикс, България, сподели специално за Гонг, че е много доволен от тези постижения, като разкри и подробности около представянето и преживяванията на нашите атлети. Той изказа радостта си, че тази кампания набира все повече популярност и подкрепа в България.

„Аз очаквах да отидем и да се върнем с усещането, че сме били смели в опита. Режимът е много важно нещо, заради него изпуснахме бронзов медал при тениса на маса. Всички можем да учим от нашите атлети от Спешъл Олимпикс”.

„Храбър, като спечели първия златния медал, първото нещо, което направи е да го пробва със зъби дали е златен. Медалите имат значение.”

„Към момента имаме към 2900, близо 3000 такива атлети. През 2003 стартирахме със 6 атлета, тоест от нула. През тези четири години успяхме да създадем възможност по места да се тренира – в 11 области на местно ниво.”

„Спешъл Олимпикс наред със своите регионални програми в Плевен Бургас, Варна Търговище, Русе, Пазарджик, Пловдив и Хасково, успя да създаде условия за целогодишна спортна дейност. Организирахме над 150 състезания.”

„Успяхме да създадем условия за участие в три световни игри – Дъблин, с шест атлета; успяхме да подготвим двама атлета за участие в зимни Спешъл Олимпикс игри в Нагано, Явор спечели може би единствения успех за сега в алпийските ски за България, дори спечели 5 място в класацията за спортист на годината.”

„Имаме 21 медийни партньори на кампанията, надяваме се да ни помогнат с подкрепата си в анкетата за спортист на годината и си мисля, че Юммю и Храбър, както и Мишо от леката атлетика заслужават. Всеки ден получавахме есемеси от България, благодарение на активността на медиите, те бяха много добри посредници. Благодарение на това партньорство имаме 700 есемеса в кампанията „Сподели усещането”, което означава и 700 приятели на Спешъл Олимпикс от цялата страна.”

„Държавата има своята роля, но всеки може да покаже своята съпричастност. За първи път шест общини от страната преведоха по 3000 лева за всеки свой атлет, имаме много частни дарения частни лица – гражданите показват, че са готови да поемат своята отговорност. Интересно е, че в Шанхай всичко идва от частни дарения.”

„Бочето създава възможност за хора с ниски двигателни възможности да развиват своите умения за концентрация и насочени движения – Ники и Таня взеха две четвърти места, което е голямо постижение.”

„От 2004 година Трифон Иванов е футболен посланик на Спешъл Олимпикс в България, участва в подкрепата от община Търново за Цвети. БФС подписа декларация за достъпа до спорт, самият Борислав Михайлов застана зад Спешъл Олимпикс, той се включи през 2005 година. Важното е, че до момента футболната седмица в България се финансира винаги директно от УЕФА, получаваме годишно по 3000 евро. Стартирахме и много добро взаимодействие в фондацията на Йохан Кройф, която всяка година отделя по 2000 евро за спортна екипировка за Спешъл Олимпикс България.”

„През ноември стартираме с УЕФА проект, в който ще участваме с Румъния, за обучение на помощник треньори във футбола.”

Националният треньор по бадминтон Александър Димитров, което и национален координатор по футбол и бадминтон на Спешъл Олимпикс България, също сподели впечатления от успехите на нашите атлети на Спешъл Олимпикс в Шанхай.

„Децата много се радваха, това не може да бъде преразказано, показателен е фактът, че Ники, когато завоюва четвъртото място при Бочето, се радваше все едно е шампион, той се радваше повече от шампионите. Радостта при златния медал в бадминтона бе неописуема. Наистина бадминтона от наша страна изпраща за първи път атлети на Спешъл Олимпикс и то много успешно – 2 сребърни медала и 1 златен”

„Стартира и глобален проект на ФИФА, УЕФА за развитие на футбола сред хора с интелектуални затруднения. Две от лицата на кампанията са Кака и Дейвид Джеймс”

„Благодарение на провежданите футболни седмици и в България, ние бяхме включени във финансирането на този проект. А УЕФА разпределя 1 000 200 хил. евро за този глобален проект за периода 2007 – 2011.”

Емил Иванов, треньор по лека атлетика и национален координатор на лека атлетика сподели, че е много доволен от постиженията на нашите атлети.

„Въпреки че не успяхме да се класираме в тройката на щафетата, все пак заехме едно много добро място – седмото и аз съм много доволен от децата за успеха.”

„Откриването бе направо фамозно, бе много емоционално. Всички искаха да видят тези атлети. Извън България Спешъл Олимпикс са много популярни.”